The Original Victoria Band

The Original Victoria Band is opgericht in 1924 en ontleent haar naam aan de toenmalige filmmaatschappij “Victoria” die haar producties liet beginnen met een kraaiende haan.
Het repertoire van de band bestond uit zowel “zwarte als blanke ”muziekstukken van o.a.
Sam Lanin, Paul Whiteman, Fletcher Henderson en vele andere.
De band behaalde eind jaren 20 begin jaren 30 belangrijke prijzen op diverse muziekconcoursen.

Een belangrijk hoogtepunt in het roemruchte bestaan van de band was het optreden met de legendarische saxofonist Coleman Hawkins tijdens een tournee in 1937.
In de oorlogsjaren was door de bezetter een absoluut verbod opgelegd voor het spelen van Engelse en Amerikaanse muziek zodat er vanaf 1941 weinig optredens waren en er weinig anders op zat, dan met veel geduld af te wachten. Met evenzoveel ambitie werd uitgezien naar het moment, waarop het orkest weer in zijn oorspronkelijke samenstelling, namelijk als dansorkest, zou kunnen optreden.
Overigens werd er in de oorlogsjaren, ondanks het verbod, in het geheim gemusiceerd, in een grote, met matrassen geluiddicht afgedichte kelder. Vandaar dat dit orkest dan ook kan spreken over een onafgebroken tweeëntachtig jarig bestaan en is daarmee
het oudste oude stijl jazzorkest ter wereld.

In de jaren 50 was het orkest heel erg populair en verzorgde vele concerten en dansavonden met o.a Corry Brokken als zangeres, echter door de turbulente opkomst van Beatmuziek in de jaren 60 bracht dat een teruggang van het aantal optredens met zich mee en ook een grote wisseling in de bezetting.

Rond 1970 beleefde The Original Victoria Band een heropleving onder invloed van de
Roaring Twenties Club Breda die de traditionele jazz uit de jaren 20 weer onder de mensen bracht.
De band wist zijn plaats in de muziekwereld weer snel te veroveren.
The Original Victoria Band kreeg de eer het eerste Jazzfestival van Breda in 1971 te openen.
In de geschiedenis van The Original Victoria Band zijn de meeste lustra met veel verve gevierd waarbij de concerten als zeer succesvol in het gulden boek staan opgetekend.
De band heeft in de afgelopen 20 jaar een aantal succesrijke buitenlandse tournees gemaakt, zoals naar Parijs, Saoedi-Arabië, Marciac en België, waarmee de band geschiedenis heeft geschreven.
Vanaf 1924 tot heden hebben 193 muziekanten voor korte of lange tijd deel uitgemaakt van The Original Victoria Band, een orkest voor Hot Jazz Dance Music, gespeeld door vele enthousiaste Victorianen.

The Original Victoria Band speelt de dansmuziek uit de periode 1924 tot 1932 en is gekleed in smoking, geheel conform de uitstraling van dansorkesten uit die periode. Zoete en swingende saxen, in samenspel met harmonisch koper, ondersteund door een strakke ritmegroep, afwisselend instrumentale nummers en nummers met zang, kortom muziek die uw benen in beweging brengen tot de prikkel om te dansen.

Bezetting:

Viool : Renee van Brakel
Altsax/klarinet : Jan Scheepers
Tenorsax/alt/sopr. : Jeroen de Jong
Tenor sax : Martijn van Eetveldt
Trombone : Dre van Rijthoven
Cornet : Martin Wolfs
Cornet : Berry Rijnen
Sousafoon : John Koreman
Percussie : Ed Landman
Piano : Rob Roldaan
Banjo : Milton de Ruyter
Zang : Rob Snepvangers
Techniek : Jim van Tilborg

Locatie    : MFA De Linde, Lambertusstraat 7, 4872 XA Etten-Leur
Datum     :
20 september 2020
Aanvang :
14:00 uur
Entree     : € 2,50